Historische feiten

Onderstaande tekst is geschreven door Leendert Fremouw (1927 – 2010):

Wanneer U langs de polderwegen de boulevard van Cadzand komt opgereden dan merk je dat je ineens midden in het moderne kusttoerisme bent gekomen.
Moderne hotels staan op het duin of langs de boulevard.
Ofschoon Cadzand-bad pas na de oorlog goed op dreef gekomen is met de
ontwikkeling als badplaats was er voor de oorlog toch al een aanzet tot het
toerisme. Wanneer je bedenkt dat er rond 1930 al een hotel stond aan
het zwin (Hotel het Zwin) dat in 1936 weer afgebroken moest worden door het ministerie.

In 1938 is er een ander voor in de plaats gekomen maar niet aan het Zwin (Hotel de Schelde), ook is in die tijd Hotel Noordzee en ook het eerste Strandhotel gebouw
en ook nog Hotel Duinbos dat door de Duitse Wehrmacht in brand gestoken is en
als Hotel de Blanke Top is herrezen.

Je vraagt je af zoveel hotels al in die tijd. Het waren natuurlijk niet zulke grote hotels met zoveel kamers als nu maar toch….

Men moet natuurlijk niet vergeten dat destijds Knokke wel als badplaats naar voren kwam en de eerste golfbanen daar aangelegd werden en ook had Knokke toen een vliegveld. Dus als het in Knokke regende, begon het hier in Cadzand -Bad te druppelen. Je kon het toen net voor de oorlog al merken dat er langs de wegen in de zomer steeds meer toeristen uit Knokke de grens over kwamen. Ook vooral voetgangers die over het Zwin kwamen met laag water om even in hotel Noordzee een borrel of een kop koffie kwamen halen.

Daarvoor had de hotellier Bram Baas speciaal een bruggetje over de geul gemaakt zodat je het hotel kon bereiken. In die tijd is ook de villa Leopold gebouwd door een Belgische Generaal ( Bowel).

In de oorlog zijn al de hotels verwoest behalve Hotel Noordzee van toen. Daar hebben de Duitsers zelfs nog een toren aangebouwd voor uitkijk over zee.

Nu zijn er weer grote plannen om Cadzand Bad te moderniseren en als alle plannen doorgaan wordt Cadzand-Bad een luxe badplaats met internationale naam.